Hoppa till sidans innehåll

Kommentar 191205


VM går vidare……

VM i friidrott har varit höstens stora idrottshändelse och”snackis”. Det må vara tillåtet, att även från ett västgötskt perspektiv höja blicken. Allt som hände runt tävlingen tog fokus från det sportsliga. I förlängningen får det återverkningar och kastar skuggor över vår idrott. Är det mygel, fusk och doping vi skall skriva om i framtiden.
Allt handlar om pengar och därmed makt. För mig är det uppenbart, att VM i Doha var köpt. Det fanns tusen skäl att säga nej eller flytta. Klimat, miljö, legitimering av diktatur m.m.
Utövar vi svenskar demokrati bara när det passar? Ingen protesterar officiellt. Inte Du och jag heller.
”Förbrödring” 
fanns möjligen bland de tävlande men inte på läktaren.
Att flytta tävlingar till nya länder och kontinenter är bra, men inte till varje pris. Snart skall vi väl växla planet också. Syrgas prövades flitigt i Doha.
Sverige fick ju glädja sig åt tre medaljer, om nu inte nya dopingfall dyker upp.  Frågar man friidrotts-förbundet kanske de svarar två. 


Gång tillhör inte detta förbund. Märkligt kan en 
utomstående tycka. Gångsporten i Sverige har stolta traditioner inte minst i vårt landskap. Riksmarscher och motionslandskamper på 1940-talet inte att förglömma.
Sporten har under senaste årtiondena marginaliserats, men gång- och vandrarförbundet arbetar hårt på en renässans.
VM-medaljen i Doha kan säkert bidraga och ta död på en del fördomar. Gång år imponerande kraftödande, och reglerna stränga och svåra att följa. I mångas ögon ser därför rörelsemönstret lite lustigt ut. Precis som i Gå-fotboll.

Idrotten skall för mig vara en fri och självständig rörelse, inte en statlig myndighet. Det är uppfattningen jag får, när statsbudgeten presenterades. Stödet till idrotten har de senaste åren urholkats. De blev bara 20 nya miljoner och dessutom villkorade genom politiska beslut.

Åtgärder som skolsatsning, 
idrott i segregerade områden och ökad idrott för äldre. Det sista kan jag som pensionär tycka om, men är det idrotten, som skall lösa samhällets alla problem. Alltifrån skolans timplaner till fallolyckor för äldre. Föreningar finns redan och gör stora insatser i det förebyggande arbetet.
Men låt 
idrotten själv visa hur, utan pekpinnar. Det bevarar och uppmuntrar också det viktiga ideella arbetet.

På vårt eget regionala plan finns en rad potentiella utvecklingsområden at ta itu med. Det gjorde vi närmast, tillsammans med våra sällskap, på den  utvecklingskonferensen i Vara i oktober. Fokus kom att ligga på kommunikation och samarbete. Tankar och idéer från konferensen kommer att redovisas i kommande nummer av WI.                                   

Då skriver vi år 2020.
Därför tillönskar jag alla ett gott slut på 
det idrottshistoriska året 2019.

Roland Gustafsson

Ordf.Uppdaterad: 07 DEC 2019 19:23 Skribent: Janne Åberg
E-post: This is a mailto link

 

 
Tidigare nr av WI-tidningen

 Sedan 170503

Postadress:
Westgöta Idrottshistoriska Sällskap
Roland Gustafsson, Ekenäsvägen 11
546 72 Mölltorp

Kontakt:
Tel: 0706730614
E-post: This is a mailto link...

Se all info