Hoppa till sidans innehåll

Mästare i bangolf gäst hos Götene IHS

18 APR 2019 16:52
Stefan Gillberg har nu uppdrag både på internationell nivå och på förbundsnivå.
Han är sportchef och sekreterare i förbundsstyrelsen.
  • Uppdaterad: 18 APR 2019 16:52

Inför EM i Italien hade Stefan Gillberg aldrig sett en betongbana.
-Då hade man fyra träningsdagar på sig inför att spela på en sorts bana som man aldrig sett!

 Detta berättade Gillberg i samband med den senaste sammankomsten för Götene idrottshistoriska sällskap, där han redogjorde för sin resa inom bangolfen som än så länge varat i nästan 30 år.

Efter åren som spelare i landslaget har han bland annat varit förbundskapten, och i den rollen visade han taktisk fingertoppskänsla vid lagfinalen under VM i Tyskland 2003 där han bytte in en reserv på det sista varvet som avgjorde alltsammans.

Stefan förklarade att Sverige hade en ledning som hemmafavoriten Tyskland knaprade in på, men när reserven i det svenska laget kom in och spelade sin bästa bangolf så var guldet Sveriges.

Stefan Gillberg sysslande med många sporter som ung men bestämde sig sedan för att försöka bli bäst i en sport. Bli bäst i Sverige eller världen.

-Man kan träna fotboll tre-fyra dagar i veckan och spela i division fyra. Men jag tänkte att om jag tränar sju dagar i veckan på bangolf så kan jag bli bäst.

Den nuvarande banan i Götene har Stefan klarat på 26 slag. Inomhus i Jönköping, liksom i Götene filtbana, har han klarat de 18 hålen på 21 slag.

Götene Minigolfklubb bildades 1981. Redan i mitten av 80-talet nådde Stefan en framskjuten placering på SM individuellt. Från 1988 spelade han för Göteborgs Bangolfklubb och ganska omgående vann man den prestigefyllda Svenska Cupen.

-Tre år senare, 1991, tog jag ett silver på SM individuellt, sa Stefan. Samma år tog vi brons i lag i det första VM som spelades. Det var i Norge, fortsatte han.

Året var 1997 när Stefan Gillberg från Götene blev förbundskapten både för seniorer och juniorer. Han frågade då spelarna om de var med på en femårsresa som skulle sluta med att Sverige skulle ta alla guld vid VM på filtbana 2001.

Stefan betonade att det handlar mycket om tänkandet. Att man bestämmer sig för att man kan och ska. Vid VM i Finland 2001 tog Sverige alla guld...

Bangolfen jobbar nu för att bli en OS-sport. En viktig del för att nå dit är att bredda sporten, både sett till hur många länder den utövas i och sett till hur bred toppen är.

Stefan Gillberg har nu uppdrag både på internationell nivå och på förbundsnivå. Han är sportchef och sekreterare i förbundsstyrelsen.

I samband med föredraget berättade han även om materialet och de många olika slags bollar som används. Bangolfen ser dock ut att gå mer mot att det i framtiden kan komma att handla om att man använder en klubba och en boll under hela varvet.

Stefan Gillbergs resa inom bangolfen går vidare. I slutet av oktober väntar VM i Kina.

Nästa tillfälle med föredrag hos det idrottshistoriska sällskapet blir i september då Rogher Selmosson ska berätta om sin pappa Arnes fotbollskarriär.

Skribent: Fredrik larsson

 

 
Tidigare nr av WI-tidningen

 Sedan 170503

Postadress:
Westgöta Idrottshistoriska Sällskap
Roland Gustafsson, Ekenäsvägen 11
546 72 Mölltorp

Kontakt:
Tel: 0706730614
E-post: This is a mailto link

Se all info